Časť podnikov si po dvoch vlnách pandémie nového koronavírusu nestačila
vytvoriť dostatočné finančné rezervy a ich zlú finančnú situáciu
negatívne ovplyvňuje aj COVID automat. V praxi to znamená výrazné
zníženie či zrušenie vyplácanej pomoci, na ktorú sú podnikatelia stále
odkázaní. „Tento sektor je mimoriadne zaťažený výdavkami minulosti,“
povedal prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Jedna z možností pomoci je
podľa Malatinského zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH). V iných
krajinách sa podľa neho napriek zníženiu DPH zvýšil jej celkový výber.
Prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský by okrem
zníženia DPH privítal aj návrat opatrenia 3 B ministerstva práce,
sociálnych vecí a rodiny na podporu podnikov. Zároveň podľa neho
gastrosektor trpí po druhej vlne pandémie nedostatkom pracovníkov. „To, čo nám ostalo, je pre nás zlato, ktoré sa usilujeme udržať,“
tvrdí Pavlovský. Pre podniky sú však najväčším nákladom práve
zamestnanci, čím je gastrosektor špecifický. Firmy však čelia už tretej
vlne pandémie, ktorá obmedzuje ich podnikanie najmä v bordových a
čiernych okresoch.
Pavlovský odmietol, že by návrh na zníženie DPH nemal podporu politikov,
hoci v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sa s ním neráta. Minister
financií Igor Matovič (OĽANO) podľa neho túto myšlienku „nezhodil zo stola“
a v zásade s takouto pomocou reštauráciám a ďalším prevádzkam údajne
súhlasí aj premiér Eduard Heger (OĽANO) či minister hospodárstva Richard
Sulík (SaS).
Malatinský upozornil, že v gastrosektore pracuje v súčasnosti okolo
160.000 ľudí a spolu s obslužnými prevádzkami je to možno viac ako
200.000 ľudí. Preto by sa mala podľa neho týmto prevádzkam venovať
rovnaká pozornosť ako napríklad Volkswagenu Bratislava aj U. S. Steel
Košice.